זוהי אחת מהסוטרות החשובות ביותר של בודהיזם…
בדרך כלל כשנכנס אדם כלשהו לבית שלנו ולוקח דבר שלא ברשות, אנחנו נוהגים לומר “הוא גנב לי” ולהאשים את הגנב בכך שאיבדתי את החפץ.
ברצוני לציין שמשפט זה אינו בודהיסטי.
לפי התפיסה הבודהיסטית יותר נכון לומר “נגנב לי”, מאחר שלפי רעיון הקארמה לכל פעולה שלנו יש תגובה שתחזור אלינו עצמינו, והסיבה שנגנב לי החפץ אינה הגנב עצמו, אלא העובדה שבעבר מתי שהוא גם אני גנבתי למישהו אחר, על אף שאיני בהכרח זוכר זאת.
הגנב למעשה עשה לי טובה, הוא עזר לי להתפטר מקארמה (פעולה לא טובה שעשיתי). אם הוא לא היה עושה זאת, אז אותו חפץ היה הולך לי לאיבוד או נשרף או נעלם לי בדרך כלשהי אחרת.
נכון שאמרתי שהגנב עשה לי טובה, אך לא מפני שהוא צדיק, אלה בגלל הבערות שלו, מאחר שהוא בעצמו ביצע מעשה שהוא שלילי שיחזור אליו בעתיד, וגם לו ייגנב. ומאחר שהוא לא מבין את חוק הקארמה אז הוא יגיד “גנבו לי” ויאשים את הגנב שגנב ממנו.
כך כולנו מאשימים אחד את השני מבלי לדעת מה עשינו בעצמינו.
המשפט “הוא גנב לי” מביע כעס שקיים בתוכנו, כמו שהבודהה אמר בדהמפדה פיסקה שלישית, “הוא פגע בי, הוא הכה אותי, הוא הביס אותי, הוא שדד אותי”, מי שמטפח מחשבות כאלו, השנאה לא שוקטת בו.
ובפיסקה הרביעית: “הוא פגע בי, הוא היכה אותי, הוא הביס אותי, הוא שדד אותי”, מי שלא מטפח מחשבות כאלו, השנאה שוקטת בו.
לכן אנו צריכים לפתח בתוכנו סליחה ומחילה כלפי אנשים אחרים וכלפי עצמינו, ולהבין שכל מה שקורה לנו, טוב ורע, זה כתוצאה של מה שעשינו בעבר.
וכך נפסיק לפתח רגשות שנאה, כעס ופחד אחד כלפי השני, ולעומת זאת נפתח בתוכנו אהבה, חמלה, שמחה בשמחת האחר ונלמד לשמור על שוויון נפש כשדבר לא טוב קורה לנו.
מי ייתן ובעזרת דרך זו ימצאו כל היצורים החיים אושר אמיתי.
פרה (נזיר) אג’אהן (מורה) עופר מתרגל מדיטציית ויפאסנה במנזר וואט למפנג ווט צ’ום טונג בתאילנד תחת הדרכתו של אג’אן טונג סיראמנגלו ותאנת צ’ינדפורן.
מאז שנת 2005 פרה אג’אהן עופר מלמד בארץ. בנוסף הוא משמש כנזיר ומורה במקדש בודהיסטי ליד פרנקפורט ובמרכז הויפאסנה דהמהצ’ירי ליד מינכן גרמניה ומלמד במקומות שונים בעולם.
פריטים נוספים
להיתמך על-ידי השלמות של המוסר (שִׁילַה פראמיטה)
קתרין ראטליף (Kathy Ratliffe) היא מנחת דהרמה בסנגהת היהלום, במרכז הזן בפאלולו, הונולולו. *** ישראלים רבים חווים מערבולת רגשות לנוכח מדיניות הממשלה. רבים יוצאים לרחובות כדי למחות. המחאה […]
לעורר את “האזרח בודהיסטווה” שבתוכנו
רושי פט אנקיו או’הארה (Roshi Pat Enkyo O’Hara) היא ראשת מרכז הזן Village Zendo בעיר ניו יורק. הוסמכה לכמורה במסורת הסוטו זן בידי מאיזומי רושי וקיבלה העברת דהרמה מרושי ברני […]
קריאה למצפון
בהיקהו בודהי הוא נזיר ומלומד בודהיסטי יליד ניו יורק, ארה״ב. בהכשרתו האקדמית הוא בעל תואר ד״ר לפילוסופיה. הוא הוסמך לנזירות מלאה בשנת 1973 בסרי לנקה, שם שהה 24 שנים, וכעת […]
הדרשה של הבודהה על הגנת הדמוקרטיה
ג’מיינג נורבו (Jamyang Norbu) הוא לוחם חופש טיבטי, סופר וכותב הבלוג Shadow Tibet. כיום הוא חי בטנסי עם אשתו ושתי בנותיו. *** לראשונה נתקלתי בהתייחסות לדרשה זו, המהאפאריניבאנה […]
מתוך הספר זן ואמנות הצלת הפלנטה
תיק נהאט האן (Thich Nhat Hanh) הוא אחד ממורי הזן היותר מוכרים ומוערכים כיום בעולם. משורר, פעיל שלום וזכויות אדם. נולד במרכז וייטנאם ב-1926, הצטרף למנזר בגיל 16. ממייסדי תנועת […]