אי ידיעה או בורות. מוגדרת כאי הבנה…
תיק נהאט האן (Thich Nhat Hanh) הוא אחד ממורי הזן היותר מוכרים ומוערכים כיום בעולם. משורר, פעיל שלום וזכויות אדם. נולד במרכז וייטנאם ב- 1926, הצטרף למנזר בגיל 16. ממייסדי תנועת הבודהיזם המעורב. הקים בתחילת שנות השישים את בית הספר לנוער עבור שירות חברתי שהכשיר את תלמידיו לשקם כפרים שהופצצו במלחמת וייטנאם, והיה מועמד לפרס נובל לשלום.
לאחר שנאסרה חזרתו לוייטנאם, תיק נהאט האן מצא מקלט בצרפת, שם הקים את קהילת המדיטציה פלאם וילאג’. במהלך שנות פעילותו הוא לימד, כתב והנחה ריטריטים ברחבי העולם בנושא ‘אומנות החיים בתשומת לב’. הוא פרסם למעלה מ-85 כותרים – ספרים, שירים ותפילות. בשנת 2018, כשבריאותו הדרדרה, הוא ביקש לחזור למנזר הבית שלו בוייטנאם, שם שהה עד יום מותו ב-22.01.2022 בגיל 95.
***
1
אל תסגוד ואל תכבול את עצמך לשום תפיסת עולם, תיאוריה או אידיאולוגיה, גם לא בודהיסטית. שיטות מחשבה בודהיסטיות הן אמצעי הנחיה, הן לא אמת מוחלטת.
2
אל תחשוב שהידע שבידיך כרגע הוא אמת מוחלטת ובלתי משתנה. הימנע מלהיות צר אופקים וכבול להשקפות של הרגע. למד ותרגל אי-היצמדות להשקפות כדי להיות פתוח לנקודות המבט של אחרים. האמת נמצאת בחיים ולא רק בידע מושגי. היה מוכן ללמוד לאורך כל חייך ולהתבונן באמת שבתוכך ובעולם בכל רגע ורגע.
3
אל תכפה על אחרים, גם לא על ילדים, בשום אמצעי, לאמץ את השקפותיך; לא בסמכות, לא באיום, לא בכסף, לא בתעמולה ואף לא בחינוך. עם זה, בדרך של דיאלוג מלב אל לב, עזור לאחרים להתרחק מפנאטיות וצרות אופקים.
4
אל תתכחש לסבל ואל תעצום עיניך בפני סבל. אל תאבד את המודעות לקיומו של סבל בחיי העולם. מצא דרכים להיות עם אלה שסובלים, וכלול בהן קשר אישי, ביקורים, תמונות וקולות. באמצעים כאלה עורר בעצמך ובאחרים את המודעות למציאות של סבל בעולם.
5
אל תצבור עושר שעה שמיליונים סובלים רעב. אל תהפוך לתכלית חייך פרסום, רווח, עושר או הנאה חושית. חייה בפשטות ושתף בזמנך, במרצך ובמשאבים החומריים העומדים לרשותך את מי שידם אינה משגת.
6
אל תשמר כעס או שנאה. למד לחדור לתוכם ולהתמירם כאשר הם עדיין זרעים בתודעתך. ברגע שהם עולים, הפנה את תשומת לבך אל נשימתך כדי לראות ולהבין את טבעה של השנאה שלך.
7
אל תאבד את עצמך בהתפזרות ובמה שקורה סביבך. תרגל נשימה מודעת כדי לחזור למה שקורה ברגע הנוכחי. עמוד בקשר עם מה שיש בו קסם, רעננות ומרפא, הן בתוכך הן בסביבתך. טמון זרעים של שמחה, שלווה והבנה בתוכך כדי לסייע בעבודת הטרנספורמציה במעמקי התודעה שלך.
8
אל תאמר מלים שעלולות ליצור ריב ולגרום להתפרקות הקהילה. עשה כל מאמץ לפשר ולפתור כל עימות, קטן ככל שיהיה.
9
אל תאמר דברים שאין בהם אמת כדי לעורר עניין באנשים או להרשים אותם. אל תאמר מלים שגורמות פילוג ושנאה. אל תפיץ שמועות שאינך בטוח באמיתותן. אל תבקר ואל תשלול דברים שאין לך ביטחון לגביהם. תמיד דבר אמת ואמור דברים שעשויים לעזור. דבר באומץ על מצבים של אי-צדק, גם כאשר הדבר עלול לאיים על שלומך.
10
אל תשתמש בקהילה הבודהיסטית לתועלתך או כדי להפיק רווח אישי, ואל תהפוך את הקהילה שלך למפלגה פוליטית. עם זה, על קהילה דתית לנקוט עמדה ברורה נגד דיכוי ואי-צדק, ועליה לחתור לשנות מצבים כאלה בלי להישאב לעימותים בין מחנות.
11
אל תתפרנס ממשלח יד הפוגע בבני-אדם או בטבע. אל תשקיע בחברות ששוללות מאחרים את הסיכוי לחיות. בחר מקצוע שעוזר לממש את אידיאל החמלה שלך.
12
אל תיקח חיים. אל תניח לאחרים לקחת חיים. מצא כל דרך להגן על חיים ולמנוע מלחמה.
13
אל תחזיק ברשותך שום דבר שצריך להיות של אחרים. כבד את רכושם של אחרים, אבל מנע מהם להפיק רווח מסבל אנושי או מסבלם של מינים אחרים על פני האדמה.
14
אל תפגע בגופך. למד לנהוג בו בכבוד. אל תתייחס אל גופך כאל אמצעי בלבד. שמר אנרגיות חיוניות (מיניות, נשימתיות ורוחניות) כדי להגשים את הדרך.
(לאחים ואחיות שאינם נזירים ונזירות): ביטוי מיני אינו צריך להתקיים בלי אהבה ומחויבות. ביחסים מיניים, היה מודע לסבל שעלול להיגרם בעתיד. כדי להבטיח את אושרם של אחרים, כבד את הזכויות והמחויבויות שלהם. היה מודע לחלוטין לאחריות שבהבאת חיים חדשים לעולם. התבונן לעומק בעולם שאתה מביא אליו יצורים חדשים.
פריטים נוספים
שש ממלכות הקיום
אנחנו צריכים להחליט איך אנחנו רוצים להעביר את החיים; האם נחזיק בעקשנות את תפיסת ה”אני” שבנינו, האם נתעקש על קביעוּת, וניאבק בשינוי ובחוסר הוודאות, או אולי נלמד לוותר, להיכנע למציאות, […]
חקירת התופעות (דְהַמָה-וִיצַ’יָה)
אג’אהן טירדהמו(Ajahn Tiradhammo) הוא מוותיקי הנזירים המערביים במסורת נזירי היער התאילנדים. הוסמך לנזירות ב-1973 בתאילנד, היה שותף להקמת מנזרים באנגליה ובשווייץ וגם שימש כאב מנזר בניו-זילנד. *** מדיטציה מִצאו […]
אנרגיה (וִירְיָה)
אג’אהן טירדהמו(Ajahn Tiradhammo) הוא מוותיקי הנזירים המערביים במסורת נזירי היער התאילנדים. הוסמך לנזירות ב-1973 בתאילנד, היה שותף להקמת מנזרים באנגליה ובשווייץ, וגם שימש כאב מנזר בניו-זילנד. *** מדיטציה שבו […]
גורמים להתעוררות: התמדה (וִירִיָה)
טניסארו בהיקהו הוא נזיר ממוצא אמריקני במסורת נזירי היער של תאילנד. הוא הוסמך לנזירות בשנת 1976 על-ידי מורו אג’אהן פואנג ג’וטיקו, מתלמידיו של מאסטר המדיטציה הנודע אג’אהן לי דהמהדארו. בשנת […]
החקירה של מה שחשוב: גורם ההתעוררות השני (דְהַמָה-וִיצַ’יָה)
סנטיקארו בהיקהו (Santikaro Bhikkhu) הוא נזיר ממוצא אמריקני שחי זה יותר מעשרים שנה במנזר Suan Mokkh שבתאילנד. היה תלמידו של אג’אהן בודההדאסה, מלומד ומתרגל מוכר שתרם רבות כמורה וככותב להתפתחות […]