עגלת הקניות

0
סה"כ עלות המוצרים

דיבור נכון

טניסארו בהיקהו
06/02/2018
http://www.budsas.org/ebud/ebdha112.htm
תרגום: נועה אליהו

מורי אמר פעם “אם אינך יכול לשלוט בפיך, אין שום סיכוי שתוכל לקוות לשלוט בתודעתך.” זו הסיבה שדיבור נכון כה חשוב בתרגול יום- יומי.
כשהוא מוסבר על דרך השלילה, דיבור נכון משמעותו הימנעות מארבעה סוגים של דיבור מזיק:
שקר (מילים הנאמרות מתוך הכוונה להציג את האמת באופן כוזב), דיבור מפלג (הנאמר מתוך כוונה ליצור קרעים בין אנשים), דיבור פוגעני (הנאמר מתוך כוונה להכאיב לאחרים), ופטפוטי סרק (דיבור הנאמר ללא שום כוונה מסוימת).
שימו לב לדגש על הכוונה: זה המקום בו תרגול דיבור נכון מצטלב עם אימון התודעה. לפני שאתם מדברים, התמקדו בסיבה לרצונכם לדבר. זה יעזור לכם להקשיב לכל המנגנונים המתוחכמים הנמצאים בקהילת הקולות שמנהלת את תודעתכם. אם אתם מבחינים במניעים בלתי ראויים האורבים מאחורי החלטות הקהילה, הטילו עליהם וטו. כתוצאה מכך תיעשו יותר מודעים לעצמכם, יותר כנים ויותר תקיפים עם עצמכם. אתם גם תחסכו מעצמכם אמירת דברים שתתחרטו עליהם מאוחר יותר. כך תחזקו תכונות של התודעה שיעזרו למדיטציה שלכם, ובמקביל תימנעו מזיכרונות שעלולים להיות בלתי נעימים ויפריעו לכם להיות קשובים לרגע הנוכחי בזמן המדיטציה.
במונחים חיוביים, דיבור נכון משמעו לדבר באופן מעורר אמון, הרמוני, מנחם, וכזה שראוי לפתוח אליו את הלב. כשאתם מתרגלים בקביעות שימוש חיובי בדיבור נכון, מילותיכם הופכות להיות מתנה לזולת. בתגובה, אחרים יתחילו להקשיב יותר לדבריכם, וסביר שיגיבו באופן דומה. כך תרכשו הבנה לגבי כוחן של פעולותיכם: אופן פעולתכם ברגע הנוכחי אכן מעצב את עולם החוויות שלכם. אינכם חייבים להיות קורבנות של אירועי העבר.
לרבים מאיתנו, החלק הקשה ביותר בתרגול דיבור נכון הוא מתן ביטוי לחוש ההומור שלנו. במיוחד כאן, באמריקה, אנו רגילים להצחיק על ידי הגזמות, ציניות, סטראוטיפים קבוצתיים ואווילות טהורה – כל אלו הן דוגמאות קלאסיות לדיבור שאינו נכון. אם אנשים מתרגלים להומור רדוד שכזה, הם מפסיקים להקשיב בתשומת לב למה שאנו אומרים. בדרך זו אנו מוזילים את השיח שלנו. למען האמת, מצב העולם מספיק אירוני כך שאין צורך להשתמש בהגזמה או בציניות. הבדרנים הגדולים באמת הם אלו שפשוט גורמים לנו לראות את הדברים כפי שהם.
ביטוי ההומור שלנו באופן כנה, מועיל וחכם עשוי לדרוש מאיתנו השקעת מחשבה ומאמץ. אך כשאנו רוכשים מיומנות בשנינות שכזו, אנו מגלים שהמאמץ היה שווה את ההשקעה. חידדנו את כושר המחשבה שלנו ושיפרנו את הסביבה המילולית סביבנו. בדרך זו, אפילו הבדיחות שלנו הופכות לחלק מהתרגול: הזדמנות לפתח בעצמנו תכונות תודעה חיוביות ולהציע משהו בעל ערך אינטליגנטי לסובבים אותנו.
לכן שימו לב למה שאתם אומרים – ולסיבה שבגללה אתם אומרים זאת. כשתעשו זאת תגלו שדיבור הוא לא בהכרח טעות.

פריטים נוספים

“דילמת הרועה” – על הגנה העצמית ושימוש בכוח במסורות הבודהיסטיות

לומד, מלמד ומתרגל בודהיזם טיבטי, מאהמודרה ודזוגצ’ן, תלמידו של קרמה צ’גמה רינפוצ’ה וסנגטרול רינפוצ’ה – שושלת הקגיו. מייסד MEDITATION FACTORY, מרכז בודהיסטי לתרגול ולימוד בהרצליה.   *** הגנה עצמית היא […]

שלמה בזם
library image

לקום מהשבעה

מתרגל, ופוסע על הדרך מאז 1997 במסורת הוויפסנא והבודהיזם הטיבטי. חוקר דהרמה בת-זמננו, דהרמה מעורבת חברתית ואת המפגש בין ההגות הבודהיסטית לפילוסופיה המערבית. עבודת הדוקטורט שלו מציעה תפיסה חינוכית דיאלוגית […]

אסף סטי אל-בר
library image

רוחניות בזמן מלחמה – מהסבל אל החופש

מורה לווִיפַּסַנַא, מיינדפולנס ודהרמה. מלמדת בארץ ובעולם משנת 2004. למדה ותרגלה עם מורים ידועים ברחבי העולם במסורת הוויפאסנא הבודהיסטית ובמסורת האי-שניות ההינדואיסטית. שהתה תקופות ארוכות במזרח ובמערב במנזרים ובמרכזי מדיטציה, […]

לילה קמחי
library image

יותר מדי עכשיו

פרופסור אמריטוס ללימודי יפן וזן בודהיזם באוניברסיטת תל אביב ומחברם של ספרים ומאמרים רבים בנושא בודהיזם וזן בודהיזם. הקים במשותף עם הפסיכולוג נחי אלון את ‘פסיכו-דהרמה’ – מרכז לאימון וליישום […]

יעקב רז
library image
Skip to content