איבה/דחייה/סלידה – מתחושות שנתפשות כלא נעימות. אחד…
תיק נהאט האן (Thich Nhat Hanh) הוא אחד ממורי הזן היותר מוכרים ומוערכים כיום בעולם. משורר, פעיל שלום וזכויות אדם. נולד במרכז וייטנאם ב- 1926, הצטרף למנזר בגיל 16. ממייסדי תנועת הבודהיזם המעורב. הקים בתחילת שנות השישים את בית הספר לנוער עבור שירות חברתי שהכשיר את תלמידיו לשקם כפרים שהופצצו במלחמת וייטנאם, והיה מועמד לפרס נובל לשלום.
לאחר שנאסרה חזרתו לוייטנאם, תיק נהאט האן מצא מקלט בצרפת, שם הקים את קהילת המדיטציה פלאם וילאג’. במהלך שנות פעילותו הוא לימד, כתב והנחה ריטריטים ברחבי העולם בנושא ‘אומנות החיים בתשומת לב’. הוא פרסם למעלה מ-85 כותרים – ספרים, שירים ותפילות. בשנת 2018, כשבריאותו הדרדרה, הוא ביקש לחזור למנזר הבית שלו בוייטנאם, שם שהה עד יום מותו ב-22.01.2022 בגיל 95.
***
הבודהה לימד אותנו כיצד לטפח את האנרגיה שלנו ולטפל בה, והוא לימד אותנו גם כיצד לתרגל את שימור אותה האנרגיה. בפסיכולוגיה הבודהיסטית, אנו רואים את ההכרה שלנו כבעלת שתי שכבות. השכבה התחתונה נקראת “המחסן”. הוא תמיד בפעולה, גם כשאנו ישנים. המחסן מקבל מידע ומסווג אותו, והוא מבצע הרבה החלטות ללא התערבות ההכרה של התודעה, המהווה את השכבה העליונה.
כאשר אתם נוהגים במכונית אתם חושבים שהכרת התודעה היא שנוהגת, אבל למעשה חלק גדול מהעבודה נעשה על ידי ה”מחסן”, ללא החשיבה המודעת שלנו. כאשר אתם עושים את עבודתכם היומיומית, המחסן ממלא תפקיד חשוב.
כשהמחסן פועל, הוא לוקח פחות אנרגיה מטבולית מאשר כשהתודעה עובדת. הכרת התודעה נזקקת בעבודתה להרבה יותר סוכר, גליקוגן וחלבון. ברמת המחסן, הדברים נעשים מאד מהר ובצורה חסכונית. לכן רוב הדברים מטופלים על ידי המחסן, והכרת התודעה עושה רק את השלב האחרון, את ה”פיניש”. במחסן טמונים זרעים רבים, זרעים טובים וזרעים רעים. זרע הכעס נמצא שם. זרע הייאוש נמצא שם. זרע הרוע, זרע החמלה, כולם שם. זרע השמחה גם הוא נמצא שם. לכן, כדי לטפח את המאמץ הנכון הבודהה הציע ארבעה תרגולים.
ארבעה תרגולים לטיפוח מאמץ נכון
התרגול הראשון הוא: אל תשקה זרעים רעים. אתה יודע שיש זרעים שליליים בתוכך, ואם הם יופיעו אתה תסבול. לכן, תן להם לישון בשקט. כשאתה צופה בסרט, כשאתה קורא עיתון, כשאתה מאזין למוסיקה, יש סיכוי שאחד הזרעים יושקה ויופיע. עלינו לצרוך בתשומת לב, כך שהזרעים הרעים לא יושקו. כאשר אנו אוהבים זה את זה עלינו לחתום על חוזה שלום: “יקירי/יקירתי, אני מבטיח/ה אף פעם לא להשקות את הזרעים הרעים בך או בי, ועליך לעשות את אותו הדבר. יש לך את אותם הזרעים. את צריכה לא להשקות אותם בתוכך, ולא להשקות אותם בתוכי.”
התרגול השני הוא שבכל פעם שמופיעה תצורה מנטלית רעה, עלינו להחזיר אותה חזרה לישון, כי אם נשמור אותה שם למשך זמן רב מדי, היא תתחזק. אם נשאיר אותה למעלה בתודעה למשך שעה, אז לזרע הזה תהיה שעה להתחזק. זה מסוכן.
התרגול השלישי הוא לאפשר לזרעים הטובים להיות מושקים כדי שתהיה להם הזדמנות להופיע בתודעה. למשל, שיחת דהרמה היא כמו גשם שיכול להשקות את הזרעים הטובים בתוככם. כאשר הם יופיעו בהכרת התודעה, הנוף יהיה הרבה יותר יפה.
התרגול הרביעי הוא שכאשר זרע טוב כבר הופיע, אנו עוזרים לו להישאר בהכרת התודעה זמן רב ככל הניתן. כמו בזמן שבא לבקר אתכם חבר שהביא איתו חדשות טובות, ואתם מנסים לגרום לו להישאר אצלכם כמה שיותר זמן.
זהו הלימוד של הבודהה על מאמץ נכון, נחישות, ושימור אנרגיה. הוא מאד קונקרטי ומעשי, והוא נעשה בדרך טבעית ונינוחה. איננו צריכים להילחם או להיאבק; איננו צריכים לעשות מאמצים מתישים. בטבעיות ובעונג רב, אנו יכולים ליהנות מהתרגול.
פריטים נוספים
בודהיזם – קווים במיסטיקה, חרות ועוד
מאת: רחל ששון הכיוון המיסטי בזן הוא שאינסוף הרצונות שואבים מהרצון האחד – האחדות הקוסמית. תוך ריכוז בתשומת-לב במדיטציה יש להרהר בתבונה הנעלה (פרג’ניא) האומרת שהמציאות הקוסמית היא שלווה, אינסופית, […]
הקלטת מפגש שבילים רבים דהרמה אחת: שמחה בבודהיזם זה ענין רציני
שהתקיים ב- 2 באוגוסט 2024 בהשתתפות: סנדיה בר-קמה, ד״ר אסף סטי אל-בר, ד״ר אסף פדרמן, שלמה בזם מנחים: אילן לוטנברג ואבי פאר ״כל שמחה שקיימת בעולם זה מקורה בשאיפה שאחרים […]
“דילמת הרועה” – על הגנה העצמית ושימוש בכוח במסורות הבודהיסטיות
לומד, מלמד ומתרגל בודהיזם טיבטי, מאהמודרה ודזוגצ’ן, תלמידו של קרמה צ’גמה רינפוצ’ה וסנגטרול רינפוצ’ה – שושלת הקגיו. מייסד MEDITATION FACTORY, מרכז בודהיסטי לתרגול ולימוד בהרצליה. *** הגנה עצמית היא […]
תקווה פחד ותרגול הדהרמה
פגש את הבודהיזם בשנת 1983, ומאז מחויבותו כלומד ומתרגל הלכה והעמיקה במסורת התהרוואדה ובמסורת הטיבטית בשנת 2003 היה שותף בהקמת תוכנית הכשרה תלת-שנתית ליועצים ברוח הדהרמה .(www.mindproject.com) במסגרת מכון ‘למה […]
לקום מהשבעה
מתרגל, ופוסע על הדרך מאז 1997 במסורת הוויפסנא והבודהיזם הטיבטי. חוקר דהרמה בת-זמננו, דהרמה מעורבת חברתית ואת המפגש בין ההגות הבודהיסטית לפילוסופיה המערבית. עבודת הדוקטורט שלו מציעה תפיסה חינוכית דיאלוגית […]