עגלת הקניות

0
סה"כ עלות המוצרים

טכניקת 16 היאנות

פרה אג'אן עופר
06/02/2018

לא מעט פעמים נשאלתי בקשר לתפקידם של שלושת החלקים בתרגול בטכניקה של 16 היאנות, שהם קידה קשובה, הליכת מדיטציה וישיבת מדיטציה. ברוב המקרים אנחנו יודעים שמדיטציה מבצעים בישיבה בלבד ואיננו מודעים לטיבם ואיכותם של התרגילים האחרים.

בשיחה זו ברצוני להבהיר את חשיבותם ואת תפקידם של שלושת התרגילים לפי הסדר שבו אנחנו מבצעים אותם.

אחד התפקידים של הקידה הקשובה, שהיא התרגיל הראשון, הוא recalling the mindfulness או בעברית קריאה לקשב או היזכרות בקשב. לדוגמה, אם עכשיו חזרנו מקניות או מעבודה וברצוננו להתחיל לתרגל, התודעה שלנו עסוקה בקניות או בעבודה או בפעולות אחרות שעשינו לפני כן. ברגע שאנחנו מבצעים את הקידה הקשובה, אנחנו מאפשרים לתודעה שלנו להיות כאן ועכשיו, בדומה לקוף שרגיל לקפוץ ובעזרת חבל אנחנו מושכים אותו ומניחים על ענף שעליו אנחנו רוצים שיישב.

איכות נוספת שיש לקידה הקשובה היא פיתוח תשומת לב לפעולות הידיים. היא מאפשרת לנו להתבונן ולבנות תשומת לב בזמן שאנחנו מניעים את הידיים, וכך בעתיד בזמן שנקליד במקלדת או נכתוב או נסובב את ההגה ברכב התודעה תהיה מורגלת לתשומת לב לפעולות הידיים האלו.

לאחר מכן אנו עוברים לבצע את הליכת המדיטציה. הליכת המדיטציה מפתחת חמישה דברים שישיבת מדיטציה לא בהכרח מפתחת אותם:

 1הליכת מדיטציה בונה ומעלה אצלנו את האנרגיה ואת המאמץ הפיזיים והמנטאליים. אם בשעה בה יש לנו נטייה ליפול לעייפות ועצלנות נבצע הליכת מדיטציה, יעלו בנו האנרגיה והמאמץ להמשיך לתרגל. לדוגמה, עוזרו של הבודהה, מהמוגלנה, שניחן בכוחות ריכוז על-טבעיים, סבל מעייפות ועצלנות בשעה שישב לתרגל מדיטציה באחד הלילות. כשהוא שאל את הבודהה מה לעשות, יעץ לו הבודהה לעבור להליכת מדיטציה.


2. הליכת המדיטציה מכשירה אותנו ללכת מרחקים ארוכים מבחינה פיזית ומנטאלית ובונה אצלנו סבלנות. אנשים שמטיילים ומטפסים על הרים מדווחים שהטיולים והטיפוסים נעשו יותר קלים ופשוטים מאז שהתחילו לתרגל מדיטציה בהליכה.


3. מדיטציה בהליכה מעלה את הריכוז ואת הקשב.


4. מדיטציה בהליכה משפרת תהליכים פיזיים בגוף, כגון מחזור הדם ומערכת העיכול. אפשר לראות שאנשים שמבלים את רוב היום בישיבה מתחילים להשמין ומתפתחות אצלם בעיות במערכת העיכול.


5. מדיטציה בהליכה יוצרת ריפויים פיזיים בגוף: במערכת העיכול, במחזור הדם, בפרקים, בעצמות ועוד.

לאחר הליכת מדיטציה אנחנו עוברים לישיבת מדיטציה בה הגוף נמצא ללא תנועה ומופחתות האינפורמציות שמתקבלות דרך החושים, כגון ראייה. בכך אנו מאפשרים לתובנות ברמות שונות להתפתח.

יש לציין ששלושת התרגילים תומכים אחד בשני כמו מדרגות, ולכן יש חשיבות לבצע אותם בסדר שציינתי. כמו כן, רצוי שזמן ההליכה יהיה זהה לזמן הישיבה לצורך איזון פיזי ומנטאלי.

avatar

פרה (נזיר) אג’אהן (מורה) עופר מתרגל מדיטציית ויפאסנה במנזר וואט למפנג ווט צ’ום טונג בתאילנד תחת הדרכתו של אג’אן טונג סיראמנגלו ותאנת צ’ינדפורן.

מאז שנת 2005 פרה אג’אהן עופר מלמד בארץ. בנוסף הוא משמש כנזיר ומורה במקדש בודהיסטי ליד פרנקפורט ובמרכז הויפאסנה דהמהצ’ירי ליד מינכן גרמניה ומלמד במקומות שונים בעולם.

פריטים נוספים

שש ממלכות הקיום

אנחנו צריכים להחליט איך אנחנו רוצים להעביר את החיים; האם נחזיק בעקשנות את תפיסת ה”אני” שבנינו, האם נתעקש על קביעוּת, וניאבק בשינוי ובחוסר הוודאות, או אולי נלמד לוותר, להיכנע למציאות, […]

ד"ר עינב רוזנבליט
library image

חקירת התופעות (דְהַמָה-וִיצַ’יָה)

אג’אהן טירדהמו(Ajahn Tiradhammo)  הוא מוותיקי הנזירים המערביים במסורת נזירי היער התאילנדים. הוסמך לנזירות ב-1973 בתאילנד, היה שותף להקמת מנזרים באנגליה ובשווייץ וגם שימש כאב מנזר בניו-זילנד.   ***   מדיטציה מִצאו […]

אג'אהן טירדהמו
library image

אנרגיה (וִירְיָה)

אג’אהן טירדהמו(Ajahn Tiradhammo)  הוא מוותיקי הנזירים המערביים במסורת נזירי היער התאילנדים. הוסמך לנזירות ב-1973 בתאילנד, היה שותף להקמת מנזרים באנגליה ובשווייץ, וגם שימש כאב מנזר בניו-זילנד.   ***   מדיטציה  שבו […]

אג'אהן טירדהמו
library image

גורמים להתעוררות: התמדה (וִירִיָה)

טניסארו בהיקהו הוא נזיר ממוצא אמריקני במסורת נזירי היער של תאילנד. הוא הוסמך לנזירות בשנת 1976 על-ידי מורו אג’אהן פואנג ג’וטיקו, מתלמידיו של מאסטר המדיטציה הנודע אג’אהן לי דהמהדארו. בשנת […]

טניסארו בהיקהו
library image

החקירה של מה שחשוב: גורם ההתעוררות השני (דְהַמָה-וִיצַ’יָה)

סנטיקארו בהיקהו (Santikaro Bhikkhu) הוא נזיר ממוצא אמריקני שחי זה יותר מעשרים שנה במנזר Suan Mokkh שבתאילנד. היה תלמידו של אג’אהן בודההדאסה, מלומד ומתרגל מוכר שתרם רבות כמורה וככותב להתפתחות […]

סנטיקארו בהיקהו
library image
Skip to content