עגלת הקניות

0
סה"כ עלות המוצרים

דרך שמונת הנתיבים הגורם השלישי: דיבור נכון

גיל פרונסדל
06/02/2018
http://www.urbandharma.org/udharma3/efphholder/efp2.html
תרגום: אורנה טאוב

‘כוונה נכונה’, המרכיב השני בדרך שמונת הנתיבים, מכין את הזירה לשלושת המרכיבים הבאים, ‘דיבור נכון’, ‘פעולה נכונה’ ו’פרנסה נכונה’. שלושתם יחד מטפחים מידות טובות ועוסקים באופן בו וויתור נבון, רצון טוב וחמלה באים לידי ביטוי בחיי היומיום שלנו. איכויות ערכיות אלו גם מניחות את היסוד לתרגולים האחרונים של הדרך: ‘מאמץ נכון’, ‘תשומת לב נכונה’ ו’ריכוז נכון’.
תרגול מידות טובות מתחיל ב’דיבור נכון’, מכיוון שמה שאנחנו אומרים וכיצד, קשור קשר הדוק לטיפוח הדרך. כשאנו בוחרים אם לדבר או מה לומר מתוך היאחזות או פחד, אנו מאבדים הזדמנות לפתח את החופש שנתמך על ידי דרך שמונת הנתיבים. דיבור לא ישר או פוגעני אינו מקדם את הכנות והאכפתיות הנדרשות על מנת להתקדם בדרך. אולם ההבחנה במה שנמצא מתחת למילים שלנו מציגה הזדמנות חשובה לטיפוח הדרך.
האם הדבור שלנו מבטא כוונה טובה, רצון טוב וחמלה? הרהור כזה יכול להוות את תחילת התרגול של דיבור נכון. אם אין בדיבור שלנו את האיכויות הללו, כי אז יש לנו הזדמנות חשובה לברר לעצמנו מדוע. מהם התנאים, האמונות והאסטרטגיות העומדים מאחורי דיבורנו הלא מיטיב? מה מראה לנו דיבור כזה על עצמנו? אם באמת איכפת לנו מעצמנו, הרהור על שאלות אלו יכול להעניק לנו השראה למציאת אופני דבור חלופיים. במקום להרפות את ידינו, הכרה עצמית כזאת עשויה לקדם את תרגולנו. 
דיבור נכון מתואר כהימנעות מדיבור לא מיומן, וגם כדיבור מיומן. שקר, השמצה, דיבור גס או סתמי מוגדרים כדיבור לא מיומן. מילים כנות, הרמוניות, ידידותיות, בעלות משמעות הנאמרות בזמן הנכון, הן דבור מיומן.
כשקשה לדבר באופן מיומן, לפחות אפשר להימנע מאמירת דברים שיגרמו נזק. הימנעות מדיבור בלתי מועיל מונעת הרבה חיכוכים ובעיות חברתיות. לפעמים, סכירת פינו היא אחד התרגולים הנבונים, המאתגרים והעצמתים ביותר שאנו יכולים לתרגל.
אולם, הימנעות מדיבור לא מיומן איננה מהווה מטרה בפני עצמה, אם ברצוננו לטפח את החופש של דרך שמונת הנתיבים. לשם כך עשויה להועיל חקירת התנאים הפנימיים הגורמים לדיבור לא מיומן. מה הם מלמדים אותנו על עצמנו? האם אנחנו מתוחים מדי? האם אנו מונעים שלא לצורך על ידי תשוקה, סלידה או פחד? מה אנו רוצים להשיג מדיבור כזה? אילו היינו מדברים מתוך לבנו, מה היינו אומרים?
הרהורים כאלו עוזרים לנו לתרגל דיבור נכון לא רק כמערכת של חוקים, אלא כדרך לתמוך בתרגול שלנו. חקירות אלו עוזרות לנו להתחבר עם חיינו הפנימיים ועם מעיין התבונה והאכפתיות שבתוכנו, שממנו נדע טוב יותר מה עלינו לומר. חשוב לזכור שאופן דיבורנו נובע מהאקולוגיה של חיינו הפנימיים. אם חיינו הפנימיים מטופלים היטב, יהיה לנו קל יותר לדבר בתבונה.
דיבור נבון ומועיל הוא כנה, תומך וידידותי. כשאנו חושבים מה לומר, מועיל לחשוב האם דברינו נכונים, הרמוניים, מביעים רצון טוב וכבוד, מועילים ונאמרים בזמן הנכון. אם הם אינם כאלו, האם יש משהו אחר שנוכל לומר במקומם?
אופן הדיבור שלנו קשור באופן ישיר להרגשתנו. אחת הסיבות להימנעות מדיבור לא מיומן היא לחסוך מעצמנו רוגז הנובע מחרטה. תכלית הדיבור המיומן היא יצירת תנאים לאושר ושלווה. המצבים הפנימיים הלא נוחים המעוררים דיבור לא מיומן מתחזקים על-ידי דיבור כזה. באותו אופן, התחושה הפנימית הטובה התומכת בדיבור מיומן מתחזקת על-ידי דיבור מיומן.
על-ידי תרגול דיבור נכון איננו רק מטפחים את דרך שמונת הנתיבים, אלא גם מטפלים בעצמנו ובאחרים. תרגול זה תורם לעולם ותומך בדרך שלנו לשחרור.  
הרהור ותרגול: דיבור נכון
תשומת לב לדיבור
אחד מתחומי תשומת הלב המאתגרים אך גם המתגמלים ביותר הוא הדיבור. דיבור קשור למצבנו הגופני, לחיינו הרגשיים, לאמונות ולרעיונות שלנו, להעדפותינו ולהתניות שחוויות החיים יצרו בנו. אנא שימו לב לתחומים אלו כשאתם מדברים. רישום ההבחנות שלכם ביומן יכול לעזור לכם. אתם עשויים למצוא תועלת ברצף התרגולים הבא:
יום 1: התמקדו במה מתרחש בגופכם כשאתם מדברים.
יום 2: התמקדו ברגשות שלכם כשאתם מדברים.
יום 3: התמקדו במה מניע אתכם לדבר. מדוע אתם אומרים זאת?
יום 4: הבחינו היכן נמצא הקשב שלכם כשאתם מדברים. האם אתם מרוכזים במילים שלכם? האם אתם שמים לב לאלו שעימם אתם מדברים? כמה קשב אתם מקדישים לגופכם בעת הדיבור?
יום 5: מקדו את תשומת לבכם בגופכם כשאתם מדברים. הבחינו כיצד זה משפיע על אופן דיבורכם.
תשומת לב לאמת
חקירה  של דיבור אמת כוללת שני חלקים: הקשבה נבונה ודיבור כן.
הקדישו את הימים הראשונים של השבוע להקשבה מעמיקה יותר לאחרים מכפי שאתם עושים בדרך כלל. כיצד זה משפיע על מה שאתם אומרים?
בשאר ימות השבוע שימו לב איך זה להיות כנים ואיך זה כשאתם קצת פחות כנים. יתכן שברוב השיחות זו אינה סוגיה חשובה במיוחד, בגלל שקל להיות כנים. אך איך זה כשלא קל להיות כנים? או כשהכנות היא מרכיב חשוב של התקשורת? איך אתם מרגישים כשאתם נמנעים מתקשורת כנה? מה גורם להימנעות זו? אם תמצאו את עצמכם אומרים משהו שאינו אמת, הקדישו זמן לחקור מדוע ואיך, ולסיבה שבשלה עשיתם זאת.
מצאו מישהו עמו תוכלו לשוחח על תפקידה של הכנות בשיחה. אולי תוכלו לשאול אותו מה הוא למד בחייו על דיבור אמת.
תשומת לב למערכות יחסים
כשהבודהה יעץ לנו להימנע מדיבור משמיץ, הוא גם עודד אותנו לדבר בדרך שתאחד את אלו החלוקים ביניהם, ותעודד את אלו המאוחדים. במשך השבוע הקרוב, הקדישו תשומת לב מיוחדת לאמירת דברים היוצרים הסכמה והרמוניה חברתית. הימנעו מאמירת דברים רעים על בני אדם. במקום זאת, חפשו הזדמנויות טבעיות ומתאימות לדבר לשבחם של אחרים, כולל אלה שאיתם אתם נמצאים. הבחינו כיצד דיבור כזה משפיע עליכם.
תשומת לב לכוונה
הבחינו מדוע אתם אומרים מה שאתם אומרים. אלו מניעים נמצאים מאחורי מה שאתם אומרים או לא אומרים?שימו לב לעוצמת הדחף לדבר. מה משפיע על עוצמת הדחף הזה? כשאתם שמים לב למניעים ולדחפים שלכם לדבר, כיצד זה משפיע על מה שאתם אומרים?
כשאתם יודעים שאתם הולכים לדבר עם מישהו, הכינו את עצמכם וחישבו על הכוונות שלכם לשיחה. כיצד מתפתחת שיחה שחשבתם עליה וקבעתם לה כוונה מראש?
במשך חלק משיחותיכם השבוע, תרגלו “עצירה והרגעות” לפני שאתם מדברים. אל תזדרזו לתרום לשיחה. קחו רגע לעצור ולהירגע לפני שאתם מדברים. שימו לב כיצד הדבר משפיע על מה שאתם אומרים ועל האופן שבו אתם אומרים זאת. 
תשומת לב לאיכות
הבודהה הבחין בין דיבור גס ודיבור עדין. דיבור גס מביע עוינות וחוסר כבוד. דיבור עדין מביע אכפתיות, רצון טוב וכבוד. בסיומו של כל יום במשך השבוע הקרוב, חשבו על השיחות שניהלתם במשך אותו יום. אילו ניתן היה למדוד דיבור בטווח שבין עוינות לטוב לב, באיזה מקום בטווח הזה היו נמצאות שיחותיכם? מה היו התנאים שתרמו לאיכות הדיבור שלכם?
בחרו כמה שיחות השבוע שידגישו אמירת דברים מעודדים, מחממי לב ומשמעותיים לאנשים שאיתם תשוחחו. שימו לב כיצד זה משפיע עליכם.
בחרו גם זמן השבוע שבו תשימו לב כמה דיבורכם מתייחס לעצמכם. באיזו תדירות אתם משתמשים במילים: “אני, עצמי, שלי”? לאחר מכן הרהרו בשימוש שלכם במילים אלו.

פריטים נוספים

הקלטת מפגש שבילים רבים דהרמה אחת: שמחה בבודהיזם זה ענין רציני

08/12/2024
אנחנו זקוקים לעזרתכם בתרומה לבודהיזם בישראל »

שהתקיים ב- 2 באוגוסט 2024 בהשתתפות: סנדיה בר-קמה, ד״ר אסף סטי אל-בר, ד״ר אסף פדרמן, שלמה בזם מנחים: אילן לוטנברג ואבי פאר ״כל שמחה שקיימת בעולם זה מקורה בשאיפה שאחרים […]

וידאו
library image

“דילמת הרועה” – על הגנה העצמית ושימוש בכוח במסורות הבודהיסטיות

לומד, מלמד ומתרגל בודהיזם טיבטי, מאהמודרה ודזוגצ’ן, תלמידו של קרמה צ’גמה רינפוצ’ה וסנגטרול רינפוצ’ה – שושלת הקגיו. מייסד MEDITATION FACTORY, מרכז בודהיסטי לתרגול ולימוד בהרצליה.   *** הגנה עצמית היא […]

שלמה בזם
library image

לקום מהשבעה

מתרגל, ופוסע על הדרך מאז 1997 במסורת הוויפסנא והבודהיזם הטיבטי. חוקר דהרמה בת-זמננו, דהרמה מעורבת חברתית ואת המפגש בין ההגות הבודהיסטית לפילוסופיה המערבית. עבודת הדוקטורט שלו מציעה תפיסה חינוכית דיאלוגית […]

אסף סטי אל-בר
library image

רוחניות בזמן מלחמה – מהסבל אל החופש

מורה לווִיפַּסַנַא, מיינדפולנס ודהרמה. מלמדת בארץ ובעולם משנת 2004. למדה ותרגלה עם מורים ידועים ברחבי העולם במסורת הוויפאסנא הבודהיסטית ובמסורת האי-שניות ההינדואיסטית. שהתה תקופות ארוכות במזרח ובמערב במנזרים ובמרכזי מדיטציה, […]

לילה קמחי
library image
Skip to content