ארהט (בסנסקריט) או ארהנט (בפאלי) שפירוש המילולי…
שהתקיים ביום שישי, 9 ביוני 2023
משתתפים: ד״ר אורה סתר, ד״ר רועי צהר, מתי ליבליך, אבירן בן דוד
מנחים: אילן לוטנברג ואבי פאר
רק 35 ס”מ מפרידים בין השכל אל הלב – אך עבורנו זו דרך ארוכה של ייסורים, תסכול, ספקות, בלבול ופחדים.
לכן, מהר מדי ובקלות רבה מדי אנו מתרחקים מהלב, סוגרים את הרגשות ומנסים לחפש תחליף ומקלט בשכל הקר והרציונאלי.
הבודהה מציע לנו את “דרך האמצע” – זו שנמנעת ממצבי קיצון ומשלבת את הלב ואת השכל, כפי שמזכיר לנו ואלפולה ראהולה בספרו “מה שלימד הבודהה”:
“על פי הבודהיזם, על האדם השואף לשלמות לפתח שתי מעלות באופן שווה : חמלה (קרונא) מזה וחוכמה (פניא) מזה.
חמלה מייצגת אהבה, נתינה, נדיבות, סובלנות ותכונות נעלות נוספות דומות בהיבט הרגשי, צד הלב, וחוכמה מייצגת את הצד האינטלקטואלי ואת איכויות התודעה.
אם אדם מפתח רק את הצד הרגשי ומזניח את הצד האינטלקטואלי הוא יהיה שוטה טוב לב, ואם יפתח רק את הצד האינטלקטואלי ויזניח את הצד הרגשי הוא יהיה לאינטלקטואל ערל לב ונטול רגשות כלפי אחרים.
לכן, כדי להיות מושלם, על האדם לפתח את שתי האיכויות האלה במידה שווה. זוהי מטרתה של דרך החיים הבודהיסטית שבה החוכמה והחמלה קשורות זו בזו בקשר בל יינתק.”
במפגש זה נחקור את נושא הרגשות בהקשר הבודהיסטי שלהם, ונשמע התייחסויות לנושאים כמו:
• מהם “רגשות” בהבנה הבודהיסטית?
• מהם המחירים הנובעים מגישתנו “הרגילה” לרגשות?
• מהיכן מגיע הפחד שלנו מרגשות והאם הוא מוצדק?
• מה הערך ללימוד שכלתני-אנליטי המבוסס על רשימות, שלבים וסיווגים של רגשות?
• האם בודהיזם הוא למעשה צורה פרימיטיבית או מתוחכמת יותר של פסיכולוגיה?
• מה הקשר בין “בודהיצ’יטה” – האיכות של פתיחת הלב לכל היצורים – ובין הרגשות שלנו?
תלמידה, מתרגלת ומלמדת בודהיזם בחיבורים אפשריים שונים לעולם הארגון והניהול.
תואר שני ושלישי בניהול מאוניברסיטת תל אביב, ולימודים לתואר שני בבודהיזם ותרבויות מזרח אסיה.
יועצת ארגונית בכירה. לימדה בפקולטה לניהול באוניברסיטת תל אביב, באוניברסיטאות ומכללות נוספות, וכן בבית ספר לניהול בדלהי, הודו. בעבר הייתה מנכ”לית להב – פיתוח מנהלים באוניברסיטת ת”א, ובהמשך כיהנה כיו”ר פסיכו-דהרמה וכיו”ר פ.א.י – איגוד היועצים הארגוניים.
בשנים האחרונות פיתחה מספר תכניות לחיבור בין העולמות, סביב נושאים של מנהיגות, מיינדפולנס, ניהול קריירה וייעוץ ארגוני.
ב 4 השנים האחרונות מארחת סרטן גרורתי.
מרצה בכיר בחוג ללימודי דרום ומזרח אסיה באוניברסיטת תל אביב ומתמחה בהסטוריה של הפילוסופיה עם דגש על המסורות הבודהיסטיות והברהמניות של המחשבה ההודית.
במסגרת העיסוק שלו בפילוסופיה של השפה והנפש הוא עסק באינטרסוביקטיביות במחשבה הבודהיסטית, ובתאוריות של משמעות בפילוסופיה ההודית, בהן עוסק גם ספרו A Yogācāra Buddhist Theory of Metaphor (הוצאת אוניברסיטת אוקספורד, 2018).
הספר זכה בפרס “טושיהידה נומטה” לספר הטוב ביותר בלימודי בודהיזם לשנת 2018 מטעם מכון המחקר ללימודי בודהיזם, אוניברסיטת ברקלי.
הוא פרסם על הפילוסופיה של הרגשות בהודו, ובין השאר הוא כותב ספר על עבודתו בסנסקריט של המשורר וההוגה ההודי אשווגהושה.
מתי ליבליך היא מייסדת שותפה ומנהלת ההכשרות המקצועיות במרכז לחינוך קשוב ואכפתי (ע”ר) ובתכנית לפסיכותרפיה מבוססות מיינדפולנס בפיקוח היחידה ללימודי המשך, ביה”ס לעבודה סוציאלית בר אילן. היא מפתחת ומנחה הכשרות פרקטיות ותיאורטיות בנושא מיינדפולנס לאנשי טיפול וחינוך במסגרות שונות מעל שני עשורים, תוך אינטגרציה בין גישות מיינדפולנס מודרניות מבוססות מחקר לבין ההגות הבודהיסטית המסורתית. מתי היא עורכת אקדמית ומכותבי רב המכר ‘מיינדפולנס – להיות כאן ועכשיו’ ו’שבילי המיינדפולנס – מרחבי תרגול ביומיום’ בהוצאת כתר. היא מתרגלת ולומדת בודהיזם מעל 30 שנה.
תלמיד דוקטורט בחוג למדע הדתות באוניברסיטה העברית החוקר את תורת התרגול הבודהיסטית בקאנון הפאלי ובספרות הפרשנית של מסורת הטרה-ואדה.
בשנים האחרונות מתרגל מדיטציית ויפאסנה בשיטתו של ס.נ. גואנקה.
פריטים נוספים
הקלטת מפגש שבילים רבים דהרמה אחת: סבל, סבל, סבל – האם הבודהיזם לא מגזים?
שהתקיים בתאריך 06/12/24 משתתפים: שרון חסיד אדמוני, יובל אידו טל, שלמה בזם, אבי פאר מנחים: אילן לוטנברג ואבי פאר “… וזוהי, נזירים, אמת הסבל של הנאצלים: לידה היא סבל (כואבת), […]
הקלטת מפגש שבילים רבים דהרמה אחת: אחת ולתמיד – למה ואיך מתרגלים?
שהתקיים בתאריך 27/09/24 משתתפים: הנזיר קרצ׳ון (יקי פלט), הנזיר פניננדו בהיקהו, שלמה בזם, אביגיל פן מנחים: איתי ארצי ואבי פאר “כאשר אתה יושב במדיטציה, עם כל מחשבה שתחלוף בך אמור […]
הקלטת מפגש שבילים רבים דהרמה אחת: שמחה בבודהיזם זה ענין רציני
שהתקיים ב- 2 באוגוסט 2024 בהשתתפות: סנדיה בר-קמה, ד״ר אסף סטי אל-בר, ד״ר אסף פדרמן, שלמה בזם מנחים: אילן לוטנברג ואבי פאר ״כל שמחה שקיימת בעולם זה מקורה בשאיפה שאחרים […]
הקלטת מפגש שבילים רבים דהרמה אחת: האם הדהרמה היא הפתרון לדרמה בחיי?
שהתקיים ביום שישי, 7 ביוני 2024 בהשתתפות: ד״ר סטיבן פולדר, טלי הלמן מור, ד״ר ערן לייש, יובל אידו טל מנחים: אילן לוטנברג ואבי פאר “תחילה אתה מבין את הדהרמה בעזרת […]
הקלטת מפגש מפגש מקוון בסדרת מפגשי שבילים רבים דהרמה אחת: הבודהיזם אינו כדור הרגעה. האמנם?
📕 הנחה ייחודית עד ה-15/04! הספר: “כשהדברים מתפרקים” בהוצאת פראג במבצע: 50% הנחה על עלות הספר לחצו כאן לרכישת הספר באתר פראג (יש להזין את הקופון SHVILIM ברכישה) » המפגש התקיים […]