אחת מארבע האסכולות (Four Tenets) – ארבע…
היום התבקשתי לדבר על המושג מריט.
ברצוני לעשות זאת על ידי שימת דגש על השוני והמשותף בין שני המושגים: מריט ומטא, שלעתים נדמה לנו שהמשמעות של שניהם זהה.
המושג מריט הוא מן השפה האנגלית (MERIT) ומשמעותו בעברית: זכות, מעלה, סגולה, צדקה, זיכיון, מצווה או מעשה טוב. ובשפת פאליPUNNA . והכוונה היא לפעולות שדרכן התודעה שלנו נעשית שקטה, רגועה, שלווה ושמחה.
הפוך למריט זה דימריט, שאלו הן פעולות הפוגעות בעצמנו ובאחרים ותפישה מוטעית שפעולות רעות לא מובילות לתוצאות רעות. בעקיבותן התודעה נעשית חסרת מנוחה עם האשמות וחרטות. המריט והדימריט הינן פעולות (קארמה) שאנו מבצעים. וישנן עשר פעולות שנחשבות כמריט:
1. דאנה – נתינת דברים, אוכל, תרופות, ביגוד, לינה.
2. לקיחת מצוות או התכוונות לשמירה על כללי המוסר.
3. תרגול מדיטציה ופיתוח התודעה.
4. כיבוד המבוגר ואת מי שראוי לכבדו.
5. לשרת ולעזור לאחרים.
6. לשתף ולחלוק את המריט שלנו עם אחרים.
7. להשתתף ולשמוח במריט שאחרים עשו.
8. להקשיב לדארמה.
9. ללמד אחרים.
10. להחזיק בהבנה נכונה כלפי קארמה וארבע האמיתות הנאצלות.
מטא (METTA) לעומת זאת היא מילה בפאלי שמשמעותה באנגלית LOVING KINDNESS ובעברית: אהבה חומלת, אהבה חסרת גבולות או אהבה ללא תנאים.
מטא היא אחת מארבעת “משכני האלים” (ברהמה ויארה עליהם דיברנו בעבר), היא אחד מחמישים ושניים המצבים המנטאליים או התבניות המנטאליות (SANKHARA), והיא גם רצון או כוח רצון שמניע אותנו לפעול (כמו: כעס, פחד, תאווה, תבונה, חמלה, נדיבות ועוד…)
המטא היא הכוונה או המניע של האופן בו אנו פועלים עם הסביבה בגוף, בדיבור ובמחשבה והביטוי שלה יהיה במילה טובה שנאמר, בחיוך עם שמחה ובאהבה שנפגין כלפי הזולת.
כשאנו שולחים מטא אנו משתמשים באנרגיה הטובה שצברנו בעזרת פעולות המריט השונות שהקנו לנו שקט נפשי, רוגע ושלווה, ואנו מפנים אותה אלינו ואל אחרים לצורך העצמת הבריאות, השמחה, החיים הארוכים וההצלחה.
באנלוגיה, מריט זה כמו האנרגיה והחשמל בו אנו טוענים את מצבר המכונית, והמטא היא נסיעתה ופעולתה של המכונית.
כפי שאתם יכולים להבחין, בין המריט והמטא קיים קשר ישיר למרות שאלו הם שני מושגים שונים.
אני מאחל לכל אחד ואחת מכם שגם המריט וגם המטא שבכם יגדלו ויהוו עבורכם תנאי לאושר האמיתי- קרי נירוונה.
פרה (נזיר) אג’אהן (מורה) עופר מתרגל מדיטציית ויפאסנה במנזר וואט למפנג ווט צ’ום טונג בתאילנד תחת הדרכתו של אג’אן טונג סיראמנגלו ותאנת צ’ינדפורן.
מאז שנת 2005 פרה אג’אהן עופר מלמד בארץ. בנוסף הוא משמש כנזיר ומורה במקדש בודהיסטי ליד פרנקפורט ובמרכז הויפאסנה דהמהצ’ירי ליד מינכן גרמניה ומלמד במקומות שונים בעולם.
פריטים נוספים
להיתמך על-ידי השלמות של המוסר (שִׁילַה פראמיטה)
קתרין ראטליף (Kathy Ratliffe) היא מנחת דהרמה בסנגהת היהלום, במרכז הזן בפאלולו, הונולולו. *** ישראלים רבים חווים מערבולת רגשות לנוכח מדיניות הממשלה. רבים יוצאים לרחובות כדי למחות. המחאה […]
לעורר את “האזרח בודהיסטווה” שבתוכנו
רושי פט אנקיו או’הארה (Roshi Pat Enkyo O’Hara) היא ראשת מרכז הזן Village Zendo בעיר ניו יורק. הוסמכה לכמורה במסורת הסוטו זן בידי מאיזומי רושי וקיבלה העברת דהרמה מרושי ברני […]
קריאה למצפון
בהיקהו בודהי הוא נזיר ומלומד בודהיסטי יליד ניו יורק, ארה״ב. בהכשרתו האקדמית הוא בעל תואר ד״ר לפילוסופיה. הוא הוסמך לנזירות מלאה בשנת 1973 בסרי לנקה, שם שהה 24 שנים, וכעת […]
הדרשה של הבודהה על הגנת הדמוקרטיה
ג’מיינג נורבו (Jamyang Norbu) הוא לוחם חופש טיבטי, סופר וכותב הבלוג Shadow Tibet. כיום הוא חי בטנסי עם אשתו ושתי בנותיו. *** לראשונה נתקלתי בהתייחסות לדרשה זו, המהאפאריניבאנה […]
מתוך הספר זן ואמנות הצלת הפלנטה
תיק נהאט האן (Thich Nhat Hanh) הוא אחד ממורי הזן היותר מוכרים ומוערכים כיום בעולם. משורר, פעיל שלום וזכויות אדם. נולד במרכז וייטנאם ב-1926, הצטרף למנזר בגיל 16. ממייסדי תנועת […]